Ezért fontos, hogy ne csak apák napján becsüljük meg az apákat
Korcsoport: magzat
2017-06-18

Apa = donor / szponzor. Ez a képlet él sokak fejében manapság, és ez a képlet csökkentheti a férfi apaság iránti vágyát, és ha ez fejben eldől, komoly kihatással lehet a nemzőképességre.

Az apák napját 1910-ben tartották meg először az Egyesült Államokbeli Spokane-ben. A jeles napot William Jackson Smart, hatgyermekes egyedülálló édesapa tiszteletére lánya, Sonora Smart Dodd kezdeményezte. Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján ünnepeljük.

 

Férfiak apaszerepben
Ezzel a címmel készített infografikákat s KSH az apák tiszteletére. Ezekből kiderül, hogy a nyolcvanas évek óta folyamatosan növekszik az az idő, amit a nem elvált apák a gyermekeikkel foglalkoznak. A tavalyi mikrocenzusból kiderül az is, hogy 72.236 apa nevel egyedül 95.945 gyereket, amiből az is következik, hogy ezeknek a lurkóknak a többsége (73,6%) egyke.

 

Szociális szempontból szerencsések vagyunk, mert a magyar anyák a kiemelkedően sok támogatott időt (160 hetet) tölthetnek újszülött gyerekükkel, Európában csak Finnország (161), Szlovákia (164) és Észtország (166) előz meg minket. Apáink ezzel szemben csak az 1 hetes fizetett szabadságukat használják ki, amivel csak a 18. Helyen vagyunk az EU-ban.

 

Érdekes, hogy a 2011-es adatok alapján a magyar családokban a férfiak kicsivel több (2,12) gyereket terveztek, mint a nők (2,09). „Könnyen dumálnak – szokták mondani a nők – nem nekik kell megszülni azokat a gyerekeket.”

 

Ez igaz, de mégis fontos, hogy  megemlékezzünk az édesapákról egy olyan társadalomban, ahol rengeteg gyermek csonka, vagy mozaikcsaládban nő fel, ezért a bőrén érzi a megváltozott nemi szerepeket, az „őrmester" anyát és – a vagy  vélten, vagy valósan – családon belüli erőszak elkövetőjének beállított apát, esetleg éppen ellenkezőleg, a semmibe vett papucsférjet? Számtalan kutatás foglalkozik azzal, hogy a nemi szerepek ilyen mértékű megváltozása rendkívüli károkat okoz nem csak a gyermekek, hanem a szüleik személyiségfejlődésében is.

A férfi a fej, a nő a nyak
Hallottuk e bölcsességet  nagyszüleink szájából, ami burkoltan kimondja, hogy a nők szeretetteljes ösztönzése milyen egészséges szimbiózisban van a férfiak családon belüli tekintélyével. Azt is tudjuk, hogy mennyire számít a vérségiség, azaz, hogy a szülők, lehetőleg klasszikus családmodell szerint, a többgenerációs hagyományokat is  tiszteletben tartva alakítsák ki az utódaik nemi szerepeit, ebbe építve bele a mai kor elvárásait.

Prof. Dr. Ősapay György, az MTA doktora, népszaporulati és meddőségi problémákkal foglalkozó szakember szerint hazai és külföldi kutatások bizonyítják, hogy a gyermek érzelmi intelligenciájának kialakulása mennyire apafüggő, ahogy azt is, hogy mekkora károkat okoz, akár egy rosszul működő családban, akár a válás után az apa-modell sárba tiprása.

Ilyenkor az anya az édesapa által ösztönösen megadott biztonságot tagadja meg a gyermekétől, amely gyakran pszichoszomatikus betegségekhez és mentális zavarokhoz,  leggyakrabban  pánikbetegséghez, de sokszor megmagyarázhatatlan, elvileg minden szervi okot nélkülöző szédüléshez vezet a talajvesztettség következtében. A szüleit együtt szeretni és tisztelni vágyó gyermek szervezete akár táplálkozási zavart, autoimmun betegséget produkál, de „minimum" neurotikus tünetekkel, személyiségzavarral próbálja felhívni arra a figyelmet, hogy az apahiány a  baj, hiszen tőle a biztonságérzetet mesterségesen  megvonták.

Több a meddő férfi
És ezek csak a gyermekek súlyos terhei, amelyeket viselniük kell, gyakran egy életen át. De mi van azokkal  a férfiakkal, akikkel egy szerelmes éjszaka után közli a partnerük, hogy nem tart igényt az apai szolgálataira, mert ő továbbra is szingliként kíván élni. Elgondolkodtunk-e már azon, hogy az előbb felsorolt tények szerepet játszanak-e abban, hogy a meddők 60% már férfi?

„Tény, hogy a meddőnek mondott pároknál, ahol a fogamzás nehezen akar kialakulni, a meddőségért 60%-ban a férfi a felelős. Pszichológusok tapasztalata szerint az ilyen párok mintegy felénél a pszichológiai tanácsadás, beszélgetés képes segíteni. A párok egyharmadánál pedig, klinikai adatok szerint, az úgynevezett Babacsalogató-program ugyancsak fogamzást tud eredményez, ennek során a szervezet hiányzó mikrokomponenseinek pótlása gyógynövényi hatóanyagokkal szignifikánsan javítja a férfiak megtermékenyítő képességét. Így a sok magyar meddő párból sok férfi válhat boldog apává” – mondja Ősapay.

Isten éltesse hát az apákat apák napján! És, ha nem hiszed, hogy mindenkiből lehet jó apa, nézd meg a LEGO Star Wars apák napi videóját: