Így úszd meg a tavaszi nagytakarítást
Korcsoport: bármely
2019-05-16

A tavasz az az évszak, amikor nemcsak a foci és a fröccsözés tér vissza az életünkbe, de egy olyan tevékenység is, amely alól kevés férfi tudja kihúzni magát. Ha már megúszni nem tudjuk, legalább csináljuk meg gyorsan és alaposan. Ehhez kértünk tanácsokat Oberling Léna életviteli tanácsadótól.

„A tavaszi nagytakarításhoz – mint például az ablakpucolás –nehezen kezdünk hozzá, mert a képzeletünkben egy nagyon fáradtságos és soha véget nem érő munkafolyamat jelenik meg. Pedig csak néhány fortély kell hozzá, hogy tervszerűen végezz vele” – mondja Oberling Léna.

Íme, a szakértő tippjei:

1., Ahhoz, hogy gyorsan és eredményesen tudd a nagytakarítást elvégezni, írd össze a teendőket. Tervezd meg, hogy egyben vagy részekre, napokra bontva akarod elvégezni ezt a nagyobb volumenű feladatot. Mindegyik feladat mellé írd oda, hogy kb. mennyi időt szánsz rá. Nem mindegy, hogy egy nappali takarítása napokig eltart, vagy egy délelőtt alatt kész vagy vele. Persze ahhoz, hogy a megtervezett időt be is tudd tartani, az szükséges, hogy csak arra a feladatra koncentrálj.

2., Ha nagytakarítás a feladat, akkor felejtsd el a szelektálást és a rendszerezést. Sokan abba a hibába esnek, hogy egy kalap alá veszik a szelektálást a nagytakarítással, és mindkét feladatot egy időben akarják elvégezni. Ez súlyos hiba, mert a két dolgot mindig külön kell kezelni. Mind a szelektálás, mind a nagytakarítás nagyon nagy feladat, és ezért időigényes is. Szelektálni akkor kell, amikor nyugodtabb időszakunk van, és természetesen akkor, amikor nem takarítást terveztünk be.

3., Takarításnál mindig fontos, hogy milyen eszközöket és takarítószereket használunk. A jól megválasztott eszközök és takarítószerek nem csak megkönnyítik számunkra ezt a házimunkát, hanem az elvégzéséhez szükséges időt is lényegesen lecsökkentik. Mindig figyelj a takarítóeszközöknél is arra, hogy minőségi eszköz legyen, ami sok éven át segíti a munkádat.

4., Bármennyire is hihetetlennek tűnik, de a vegyszeres tisztítószerekkel való takarítás károsabb lehet, mint a dohányzás. Nem csak a tüdőkapacitást csökkenti, de akár a tüdő korai elöregedését is okozhatja – állapította meg egy több mint 20 éven át tartó norvég kutatás. Ezért csak olyan tisztítószerrel takarítsunk, ami káros vegyianyag mentes, természetes anyagokat tartalmaz, szagtalan, és mint a környezetre, mint az egészségünkre ártalmatlan. A sósavat, hypót és társait felejtsük el. Mert egy ablaktalan fürdőszobában, ahol még az ajtót is be kell csukni takarításkor, mert a gyermekünk otthon van, ott ezekkel a szerekkel a takarítás kínszenvedés, és akkor még a belélegzett káros anyagokat nem is említettük. Jó megoldást jelentenek az olyan tisztító szerek (pl. a magyar gyártású Cleanne Crystal Clean termékcsalád), amelyek alapvetően növényi hatóanyagokat tartalmaznak. Ezekhez még a férfiak nagy „kedvencét”, a gumikesztyűt sem kell használni!