Családi nyaralóhelyek, amiket jobban fogsz élvezni, mint a gyerek
Korcsoport: bármely
Buglya Gergely - 2017-06-13

Erre a 3 tuti helyre azért mehetünk nyugodt szívvel, mert nem fog zavarni, ha a srácok jövőre azzal rágják majd a fülünket, hogy vissza akarnak menni.

Végre itt a vakáció, és ilyenkor mi szülők is szívesen gondolunk vissza azokra az élményekre, amelyeket a nyári szünetben szereztünk családunkkal, vagy ideiglenesen összeverődött „egynyári” barátainkkal. Kinek a balatoni gumimatracozás, az éjszakái kalandtúra, kinek a véget nem érő ping pong meccsek, a számháborúzás vagy a táboron elcsattant első csók jut rögtön az eszébe. Mert a nyár egyik legnagyobb varázsa pont az volt, hogy kiszakadhattunk a megszokott közegünkből, tartalmas és minőségi időt tölthettünk el együtt szüleinkkel, osztálytársainkkal, életre szóló emlékeket szerezve, és barátságokat kötve.


Természetes hát, hogy arra vágyunk, a gyermekeink vakációja is hasonlóképpen teljes legyen, hogy majd szülőként ők is mosolygós szívvel gondoljanak vissza a gyerekkor legszebb pillanataira. Ehhez azonban pontosan megtervezett szünidő és jó nyaralóhelyek kellenek. A következőkkel nem lőhetünk mellé.

 

Határon túl
265.000 ember zarándokol évente Riegersburgba (Ausztria), de nem elsősorban az 1122 óta a település felett magasodó vár, vagy a Gölles ecetmanufaktúra miatt. (Mindkettő remek alternatív program a család felnőtt tagjainak, különös tekintettel arra, hogy a Gölles család pálinkafőzés és whiskylepárlás terén is sokra vitte!) Ami elsősorban a régió leglátogatottabb településévé tette Riegersburgot, az a helyi csokigyáros és annak nem mindennapi birodalma. A Zotter Csokiszínház és Kulináris Állatkert Stájerország top 5 turisztikai látványosságainak egyike. Nem csoda, hogy özönlenek a népek a világ minden tájáról, Zotter a világ legjobb csokoládékészítői közé tartozik. 300 zöld energiával, kizárólag bio és fair trade kereskedelemből származó alapanyagból készülő csokoládékreációi közül ráadásul 170-et meg is lehet kóstolni a gyárlátogatás során. Nemcsak gyerekeknek, de a szülőknek is Kánaán ez a hely.És az ámulat nem ér véget a csoki-szökőkutak és kóstoló bonbonokat szállító mini futószalagok között. A fényre záródó fémzsaluk közül kilesve egy olyan birtok tárul elénk, mint amilyet Spielberg álmodott meg a Jurassic Parkban vagy Michael Jackson a hátsó kertben. A csokoládé temetőben a forgalomból kivont termékek sírjánál emlékezhetnek a rajongók, a hatalmas napelemek tövében lámák legelnek, a gigantikus játszótéren gyerekek adják egymásnak a drótkötélpálya tárcsáját. A szafari park túloldalán egy hibátlan étterem készíti fogásait, kizárólag helyi termelők bio terményeiből, szabadon tartott állataiból és a csokigyár konyhakertjében növő zöldségekből.  Ne tervezzünk gyors vizitet! Ha gyerekkel érkezünk, itt leszünk egész nap.

 

Határon innen
Bükfürdő már rég nem a német és magyar nyugdíjasok áztatója. A fürdő és a szállodák mellett a városvezetés is kitesz magáért, hogy a fiataloknak és a gyerekeknek is bőséggel kínáljon kikapcsolódási lehetőséget. Ilyen az Európában is egyedülállónak számító Kristály Torony, amely egy háromszintes, mászó- és kalandpálya a Caramell Resort mellett. A szülők is nyugodtak lehetnek, mert szakképzett animátorok gondoskodnak arról, hogy a kicsiknek se jelentsen akadályt a torony megmászása.

Az egész család számára felejthetetlen és mozgalmas élményeket kínál a Napsugár Játszópark, ahol a kisebbeket egy kétemeletes játszólabirintus, a nagyobbakat pedig egy négypályás trambulin és közel 300 négyzetméteren, négyszintes izgalmas elemekkel kombinált labirintus rendszer csábítja emlékezetes kalandokra. Ezen kívül, állítható ülőtávolságú gokartok, futóbiciklik, triciklik is várják az örökmozgó apróságokat. A játszópark egyik különlegessége a Spin Frizz henger, melyben a csúszdázás végtelen élménye tapasztalható meg, magas fordulatszám mellett. A szülőkre is gondolva az óriási fedett csarnokban helyet kapott két fallabdapálya, két, UV fényben világító bowlingpálya és egy modern gépekkel felszerelt fitneszterem is.

Ha jól időzítünk, nem csak abból fog állni büki nyaralásunk, hogy a gyerekek kedvében járunk. 2017. július 19 és 23. között ugyanis 12. alkalommal rendezik meg a Gyógy-Bor Napok Büki Gasztrofesztivált, ahol a hagyományőrzésen túl fontos szerepet kap a magyar zene, tánc, bor és gasztronómiai kultúra is. A zenei színpadokon az Anima Sound System, a Wellhello, az Intim Torna Illegál és az Ocho Macho mellett még sok olyan fellépő lesz, akikért a nagy fesztiválok is sorban állnak.

 

A közelben
Annak sincs messze, aki nem Pesti, hiszen a fővárost elkerülő M0-ás körgyűrűn bármely fő autópályáról könnyen elérhető Európa egyik legnagyobb fedett vízi birodalma. Az újpesti Aquaworld Resort Budapest Hotel és Élményfürdő idén nyáron azt a nemes célt tűzte zászlajára, hogy bebizonyítja, a gyerekek a valós térben is boldogan tudnak játszani, miközben aktívan mozognak, és igazi barátságokat kötnek. Az Aquaworld ÉlményApp egy olyan programsorozat, amely megfelelő alternatívája lehet a virtuális játékoknak.A kreatív és sportos animációs programok több helyszínen is elérhetők, a stand mellett elterülő Bongo Wonderland, szárazföldi játszóparadicsom egész nyáron izgalmas programokkal, megunhatatlan játékokkal várja a gyerekeket. Bongóval, az élménybirodalom kis gorilla kabalájával az örökmozgó apróságok nemcsak a medencékben pancsolhatnak, csúszdázhatnak, hanem elunva a fürdőzést, kedvükre ugrálhatnak a légvárban, a trambulinon, és a labdamedencében is. Aki jobban szeret alkotni, az a kézműves házban és a hétvégi zenés gyerekfoglalkozáson a kreativitását is fejlesztheti. Minél több állomást teljesítünk, annál több pecsétet gyűjthetünk az ÉlményApp felületünkre. Érdemes legalább öt pecsétet szerezni, mert akkor garantált ajándék jár, sőt a legsikeresebb játékosok nyerhetnek egy családi belépőt vagy egy 2 éjszakás „Family wellness” hétvégét is az Aquaworldbe.

 

 


3 hasznos tipp, hogy biztonságban legyen az otthonunk nyaralás alatt

 

Kínáljuk meg a betörőt!
A legjobb az lenne, ha semmilyen könnyen mozdítható értéket nem tartanánk otthon, de ha muszáj, legalább ne könnyen elérhető helyen és semmiképpen sem egy helyen. Amit elől hagyhatunk az pár ékszernek tűnő bizsu és egy kisebb, mégis mutatós pénzösszeg. Mivel a betörő alapvető célja az, hogy bejusson, találjon valamit gyorsan, majd kijusson, valószínűleg be fogja érni ennyivel.

 

Fő a látszat

Indulás előtt nyírjuk le a füvet, hogy ne tűnjön dzsungelnek, mire hazaérünk. Szedjük le a ruhákat azokról a szárítókról, amik kintről is látszanak. A függönyöket és rolókat hagyjuk nyitva; semmi sem árulkodóbb, mint a nappal is besötétített ház. Használjunk időzítős lámpakapcsolókat, amik sötétedés után véletlenszerűen kapcsolódnak be és ki. És kérjük meg a szomszédot, hogy locsolja meg a kinti vázák földjét, mert így nemcsak a növények szépsége, de a látszat is megmarad, hogy otthon vagyunk.

 

Így nem lesz tele a postaláda
Már a Magyar Postának is vannak olyan kényelmi szolgáltatásai, amelyekkel a nyaralás alatt is megkaphatjuk vagy biztonságban tudhatjuk küldeményeinket. Így például magunk után küldethetjük a postánkat, kérhetünk ismételt kézbesítést egyeztetett időpontban, illetve 30 napig postán őriztethetjük a levelet, csomagot, utalványt vagy előfizetett hírlapot.