Maradnál otthon a gyerekkel? Írasd be anyát programozást tanulni!
Korcsoport: 24-72 hónap
2018-08-24

A kiemelkedő fizetések és a rugalmas munkaidő miatt egyre több kispapa képzi át magát programozóvá, ugyanakkor a fiatal anyukákra is van kereslet az IT-szektorban.

Nemcsak az Informatikai Vállalkozók Országos Szövetségének (IVSZ) friss kutatása támasztja alá, de a Progmatic programozóiskola ügyvezetője, Muraközy Andrea is úgy gondolja, hogy a haza IT-szektor több tízezres munkaerőhiánnyal küzd: „Mi is azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb a cégek munkaerőigénye.”

 

A cégek kiemelten keresik a női programozókat
A szakemberhiány által generált kiemelkedő – akár 400 ezres kezdő – fizetések és a kiváló munkakörnyezet hatására egyre többen képzik át magukat programozóvá, de tovább javulhatna azon hölgyek aránya, akik szívesen tanulnák ki ezt a férfiasnak mondott szakmát. „Bár a velünk kapcsolatban álló nagyvállalatok egyértelműen haladnának afelé, hogy a programozói szakmában a nemek aránya kiegyensúlyozottabb legyen, a képzéseken résztvevő nők aránya továbbra is 10 és 25 százalék körül mozog” – mondta el Muraközy Andrea.

 

A cégek a munkaerő megtartása érdekében olyan lépéseket is tesznek, amelyeknek köszönhetően a programozás ideális a fiatal szülők számára is – derül ki az IVSZ tanulmányból. A rugalmas munkaidő és a home office hatalmas segítség a kisgyermek mellett, és igyekszik megváltoztatni azt a trendet, amely szerint a kismamák nehezebben tudnak visszatérni a munka világába. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a magyarok többsége rossznak ítéli meg, ha az anyuka túl korán megy vissza a munkahelyére, ugyanakkor az otthonról dolgozást elfogadja, mint alternatíva.

 

„Tanfolyamaink órabeosztásával mi is a kisgyermekes szülők programozóvá válását támogatjuk, hiszen az oktatás egyedülálló módon 9 és 15 óra között zajlik. Ez lehetővé teszi, hogy az ifjú apukák és anyukká vinni-hozni tudják a kicsiket a bölcsiből, óvodából, iskolából” – emelte ki Muraközy, aki rávilágított, hogy sokan azért váltottak a diákjaik közül, mert nem tudtak a szülés után visszatérni eredeti szakmájukhoz, de olyanra is volt példa, hogy a kismama belátta: nem a számára megfelelő pályán indult el karrierje kezdetén.

 

Mindegyikük kapott munkaajánlatot
„A programozóiskola képzését eddig mindegyik kisgyermekes szülő elvégezte, bármilyen pályáról jött is, sőt, rögtön állást is kaptak. A kétlépcsős ingyenes online felvételinkből hamar kiderül, hogy kinek van a programozáshoz affinitása, így gyakorlatilag nincsen lemorzsolódás a tanfolyam alatt, nem vesztegetik el idejüket és pénzüket diákjaink – tette hozzá az ügyvezető.