Még egy okkal több, hogy gyalog menjetek haza a játszótérről
Korcsoport: 24-72 hónap
2018-09-28

Újabb dimenzióval bővült a díjnyertes Plukkido Ideki programja, amely már nem csak a konfliktusok elkerülésében segít, de helyi csodák felfedezésére is invitál.

A magyar mesélés hagyományaira is építő nevelési módszert akár hetek alatt a gyerekek, szülők és önkormányzatok szolgálatába lehet állítani, így támogatva a nyugodtabb hétköznapokat.

 

Oldd meg kalanddal!
„A Felelős Innováció díjas Plukkido Ideki programja mesébe, pontosabban manóktól érkező levelekbe ágyazva oldja meg a kisgyermekes családok játszótéri és óvodai konfliktusait – mesélte Táncsics Judit pszichológus, a Plukkido egyik alapítója. – A manó üzenetei és útmutatásai alapján a felnőtt-gyermek páros egy-egy játékkal, kalanddal old meg máskor nehézséget okozó élethelyzeteket, a reggeli fájdalmas elválástól a játszótérről való hazaindulásig. A pszichológiában és szociálpedagógiában jártas manók több témában is írnak heti rendszerességgel, így a felnőttek az aktuális szituáció alapján választhatnak a direkt erre a célra kihelyezett postaládák kínálatból.”

„A levelekben leírtakat követve sokkal simábban sikerül haza jutnunk” – mondja egy anyuka, aki két évvel ezelőtt találkozott a manók üzeneteivel egy XV. kerületi játszótéren. Kisfiával azóta is rendszeres kapcsolatot ápolnak a manókkal, sőt gyakran otthon is vagy egy-egy „hagyományos” sétán is előkerülnek a mesebeli lények.

 

Ki a szobából!
„2018 őszétől helytörténeti elemeket tartalmazó meséket is kézbesítünk az együttműködő települések igényeire szabva. A manóüzenetek sétára ösztönzik a családokat, amiből a gyerekek és a szülők is játékos keretek között tudnak meg többet a közvetlen lakókörnyezetükről, annak nevezetességeiről” – folytatta Táncsics Judit.

 

Még a kevésbé felszerelt játszóterekből is mesés helyet varázsol
A kisgyermekes családok hétköznapjaiba gyakran nem fér bele az, hogy változatos programokat szervezzenek maguknak. Pedig mesével, játékossággal akár a legunalmasabb helyzetekből is izgalmas közös programokat varázsolhatunk. Az Ideki helytörténeti kiegészítésével ezt szeretnék elérni az alkotók. „Mindeközben a szülők úgy tanulnak a játékos nevelésről, hogy a levél felolvasásán kívül semmilyen eszközre nincs szükségük. A település számára pedig hasznos, ha az ott élők jól érzik magukat és helyben tehetnek szert egyedülálló élményekre” – magyarázta a pszichológus.

 

Az önkormányzatok terjeszthetik el az egyedülálló magyar módszert
Az Ideki program népszerűsítéséhez olyan településvezetőket, önkormányzatokat keresnek, akik számára fontos a kisgyermekes családok pszichés jólléte, elkötelezettek a hazai innovációk iránt, és büszkék lakóhelyükre. A levelek postaládába helyezésén kívül minden mást a program alapítói és a manók intéznek.