Hány éves korában vigyem először fogorvoshoz a gyereket?
Korcsoport: 6-24 hónap
Buglya Gergely - 2018-06-26

Nincs is annál megnyugtatóbb érzés, amikor vége a fogzásnak, és kibújnak azok a fogacskák. Hajlamosak is vagyunk megfeledkezni arról, hogy a neheze csak ezután következik: ezeket a fogakat ugyanis már az első pillanattól ápolni kell!

És az ápolásban kardinális szerepünk van. Hiába szeret a bébink fogkefével játszani a kádban, hiába mossák már önállóan maguknak az óvodában, Dr. Dénes Dóra szerint, a gyerek 8 éves koráig ez a szülő feladata. „Persze kell hagynunk gyakorolni a csemetéket, de az alapos fogmosáshoz szükséges mozgások csak az írás elsajátításával fejlődnek ki” – árulja el a Dental Kópé gyermekfogorvosa, aki azt ajánlja, hogy már egészen kis kortól napi kétszer hajtsuk végre ezt a rutint.

 

Mit használjunk?
A felnőtt fogászok a hagyományos és elektromos fogkefe párhuzamos használatát szokták javasolni, mert mindkettőnek megvannak a maga előnyei. A gyereknél is már kis korban érdemes bevetni az elektromost, mert pont azt a gyors mozgást helyettesíti, amire ők még nem képesek. (Az 5 éves fiam már nagyon várta az első „áramos” fogkeféjét, így jó tapasztalatom van a bevezetésről, de nyilván ahány ház, annyi gyerek.) A doktornő azt is elárulta, hogy 1 éves kortól már nyugodtan lehet fluoridos fogkrémet használni, ami jó hír azoknak, akik – hozzám hasonlóan – nem hisznek a rágó színű, dinoszauruszos pasztákban.

 


Mikor lássa először orvos, ha nincs panasz?
A mi Benedekünk már majdnem 6 volt, amikor először vittem el egy felülvizsgálatra – és bár minden rendben volt, az orvos azt mondta, hogy másfél-két évesen már csak azért is érdemes lett volna elmenni egy első átnézésre, mert nem árt, ha beépül a gyerek tudatába, hogy ez része az életnek, és nem feltétlen egy rossz élmény.

Persze, hogy a mostani fiatal szülök nagy része utálja a rendelőnek még a szagát is, mert mi az általános iskolával jutottunk el először fogorvoshoz, és ekkorra rendszerint már mindenkinek volt valami fúrni-faragni való a szájában. Ezért javasolják, hogy amikor már kint van mind a 20 tejfog, akkor mindenképpen el kell vinni a gyereket a fogorvoshoz, de legkésőbb 3-4 éves korában. Ezt követően félévente –pont, mint a felnőtteknek – érdemes kontrollra visszajárni.

Sokan gondolják, hogy a tejfogakra nem kell annyira vigyázni, de arról megfeledkeznek, hogy a hátsó fogak nem kihullott tejfogak helyére nőnek, hanem a növekvő állkapocsban keletkező új területekre. Így gyakran ezeket a fogakat is elhanyagolják azok, akik nem veszik komolyan a tejfogak ápolását. A kieső tejfogakat vizsgálgatva arra a következtetésre juthatnánk, hogy  a tejfognak nincs gyökere, pedig van. Amikor érkezik a maradó fog, a tejfog gyökere felszívódik, ezért általában már nem látszik, mire kiesik. Viszont előtte lehet szükség gyökérkezelésre, ami fiatalon sem élvezetes. Még egy okkal több, hogy már a tejfogak épségére is odafigyeljünk.

 


Hova érdemes vinni?
Jobb, ha nem felnőtt fogászatra visszük a gyereket, mert ott túl „steril” neki a környezet, míg a gyermekek részére kialakított fogászaton színes terek és játékvilág fogadja a lurkókat, akik rajzfilmekkel, játékokkal oldódhatnak fel. Egy olyan helyen, mint például a Dental Kópé, nemcsak a mesés környezet, de az emberi tényező is sokat segít abban, hogy a gyerek ne félve üljön a székbe. „Igyekszünk olyan technikákat és módszereket alkalmazni, amelyek rövid beavatkozásokat tesznek lehetővé, mert a kis páciensek még nem tudnak hosszú ideig kitátott szájjal feküdni” – teszi hozzá Dr. Dénes, aki ott jártunkkor  nemcsak hogy szót értett Benedekkel, de le is nyűgözte, amikor megengedte, hogy a fiam a szájzuhany és a szék gombjait nyomogathassa. Szerencsére olyan helyre mentünk, ahol nincs felnőtt rendelés, így egy rémült szempárral nem kellett találkoznia a váróban. Nem ígértem neki semmi ajándékot, hogy ne feltételezze, hogy valami nehéz dolog vár rá. Annál jobban esett neki, amikor az asszisztens egy játékos fiókot nyitott ki a vizsgálat után, és ő választhatott valami apróságot. Nem is csodálkozom, hogy már várja a következő vizsgálatot.

 

 
Az orvos 3 legfontosabb tanácsa 

1., Csak hígítva adjunk a gyereknek gyümölcslevet, mert a savas italok a fiatal fogak gyenge zománcrétegét fokozottan károsítják. (Ha ilyesmit iszik, legalább fél óra teljen el fogmosásig!)


2., Sose altassunk szoptatással vagy tápszerrel! Szinte betarthatatlannak tűnik, mert a legtöbb családban ez a rutin alakul ki már újszülött korban. De ha már fogak vannak, akkor az elalvás és az utolsó étkezés közé be kell iktatni a tisztítást, különben nagyon hamar szuvasodás alakul ki.


3., Folyamatosan hangsúlyozzuk a megfelelő fogmosás fontosságát!