Hordanád a gyereked DNS-ét ékszerként?
Korcsoport: bármely
2022-12-03
Ha azt szeretnénk, hogy a szerettünk valamilyen formában mindig velünk legyen, akkor egy magyar fejlesztésnek köszönhetően, ezt könnyedén megvalósíthatjuk.

Dr. Tálas László Európában egyedülálló módon DNS izolátumból készít ékszereket. Olyan egyedi dolgot, ami egészen biztosan nem jön velünk szembe az utcán, és a viselőjének mindig óriási érték lesz. Ez a DNA-Cloudlet, amely az emberi DNS-t „látható” formában, egy medálban tudja tárolni.

A folyamat olyan egyszerű, amilyen különleges: A megrendelő kap egy mintavételre alkalmas csövet, amiben a kívánt személytől nyálmintát vesz. Tálasék a nyálmintából különböző kémiai eljárásokkal kivonják és tartósítják az adott személy DNS-ét. Eközben a megrendelő 7 fajta és 4 színű gyönyörű kristály medálból kiválaszthatja azt, amiben a DNS-t kívánja tárolni, szeretné viselni. 

Minden ékszer jelentős összeggel járul hozzá a hátrányos helyzetű gyerekek, és megváltozott munkaképességű felnőttek támogatásához a Komp Egyesület közreműködésével. „Évekkel ezelőtt csináltam magamnak egy karkötőt, amiben a kisfiam DNS-e van. Többen is unszoltak, hogy ez bizony sok embernek tetszene, de valahogy sosem gondoltam, hogy ebbe szívvel lélekkel bele tudnék vágni. Egyszer a feleségem dobta fel, hogy mi lenne, hogyha az egyesületük foglalkozna az összeszereléssel, eladással, marketinggel, és mindennel, amihez én nem értek, ráadásul ezzel egyúttal azokkal a gyerekekkel és felnőttekkel végzett szociális munkát tudnám anyagi támogatással is segíteni, akiket évek óta mentorálunk, régóta segítjük. Ilyen ajánlatnak nem mondhattam nemet, ez volt az a motiváció, amelynek hatására megszületett a DNA-Cloudlet” – emlékszik vissza Tálas.

A DNA-Cloudlettel egy olyan fúzió valósult meg, ami a tudományt, a kreativitást és a társadalmi szerepvállalást öltötte vállalkozási formába. A DNS-nek szimbolikus értéke van, mivel magának az életnek, az egyediségnek a szinonimája. A DNA-Cloudlet által készített minden emléktárgy egyedi, mivel mindenkinek a DNS-e egyedi. A medálban megjelenő "felhőcske" alak a biológiai sejtet szimbolizálja,
magjában a DNS-sel.