Testmozgásnak sem rossz a közös szemétszedés
Korcsoport: 6 év felett
2018-09-17

Szombaton volt a takarítási világnap, amely egy újabb remek alkalmat adott, hogy környezettudatosságra tanítsd az utódaid.

A Takarítási világnapot minden év szeptember harmadik szombatján tartják. A mozgalom tíz évvel ezelőtt indult Észtországból, mikor a lakosság 4 százaléka kivonult, hogy összeszedje az illegálisan lerakott szemetet. Mára 150 országban mozdulnak meg milliók ezen a napon, hogy környezetüket rendezettebbé tegyék. Ez egy jó alkalom, hogy először mutasd meg a fiadnak, lányodnak, hogy önzetlenül, ellenszolgáltatás nélkül is lehet tenni valamit a közérdekében. De ha nem éppen ezen a napon, akkor bármelyiken megmutathatod, hogy azt a szemetet is fel lehet szedni, amit más dobott el. Az ilyen apró nevelésmorzsákból táplálkoznak azok az alapvető jellemzői az embernek, amit csak gyerekkorban lehet kialakítani. Jellemünk 90%-a gyerekkorban fejlődik ki, a maradék 10% az, amit felnőtt korban a coach-ok, terapeuták, tanárok, barátok, vagy éppen mi magunk befolyásolni tudunk.

 

A leghatásosabb, ha mi magunk járunk jó példával a gyerekünk előtt, de ha mások viselkednek példaértékűen, azt is osszuk meg velük. Én esti mesében mondtam el, ahogy egy csomó bácsi és néni, akik egy helyen dolgoznak, rendet csaptak a Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája kollégiumában. A nagytakarításnak nagyon örültek az oda járó gyerekek, hiszen a kicsik tapintással tájékozódnak…

 

Most különös jelentősége volt a fertőtlenítésnek, hiszen a nyári szünet után kerültek újra közösségbe a gyerekek, és ilyenkor mindig megsokszorozódik a fertőzések esélye. Ez a vakokra és gyengén látókra még inkább igaz, mert életükben a tárgyak, felületek és egymás megtapintásnak kiemelt szerepe van.

 

A gumikesztyűt ragadó bácsik és nénik amúgy egy Rendi.hu nevű fiatal start-up cég alkalmazottai, akiket vonzanak azok a lehetőségek, amikor gyermekeknek tudnak segíteni. A kezdeményezés azért is figyelemreméltó a részükről, mert nem az általunk közvetített takarítókat dolgoztatták, hanem a cég menedzsmentje, irodai dolgozói végezték a jótékonysági munkát. Ahol lehetőség volt rá természetes alapanyagokból készült tisztítószereket használtak, hiszen a kicsik egészsége és a Takarítási világnap szellemisége is ezt kívánta.

 

Ne csak mesélj a jó tündérekről, válj te magad is azzá legközelebb, amikor alkalmad nyílik rá! Elég ha holnap lehajolsz egy eldobott rágópapírért, és a gyerek szeme láttára a kukába dobod azt…