Rendelj pizzát, hogy a rászoruló gyerekek is kaphassanak!
Korcsoport: bármely
2021-02-18

Miközben a jelenlegi válsághelyzetben leginkább érintett vendéglátóipari ágazat szereplői csak fog csikorgatva tudják fenntartani vállalkozásuk működését és az alkalmazottak munkaviszonyát, egyre fogy azon vállalkozók száma, akik még megengedhetik, hogy nehézsorsú embertársaikra is gondoljanak.

A Belgrád rakparti Toscana tulajdonosai is próbálnak alkalmazkodni a viszontagságos időkhöz: elindultak a kiszállítással, bevezettek egy toszkán street food menüt, fitnesz és laktózmentes pizzákat tettek az étlapra a speciális diétával rendelkező vendégek kedvéért, és kedvezményes áron számolnak azoknak, akik az ételfelvételi ponton veszik át rendeléseiket. Ám egy valamin nem változtatnak; azon a bevett szokásukon, hogy mások gondját is észreveszik.

Budapest egyik első, máig autentikus olasz étterme nemcsak a 20 éve változatlan minőségének köszönheti fennmaradását, hanem annak a családias hozzáállásnak is, amellyel tulajdonosai a kollégáikra, a vendégeikre és a környezetükre figyelnek. A küzdelmes 2020-as évben is több nonprofit szervezetet támogattak, mert tudják, hogy ilyenkor az adományokból gazdálkodóknak a legnehezebb.

„Ez a város és a lakói sokat adtak nekünk az első 20 évünkben. Bizalmat, szeretetet, barátságot. Ennek gyümölcsét mindig is szerettük megosztani. Válság ide vagy oda, ez lesz az utolsó, amin változtatunk – árulja el Baji Ferenc, a Trattoria Toscana egyik tulajdonosa. – Amikor szóltunk az olasz séfjeinknek, hogy kéne árva gyerekeknek sütni százegy egyforma pizzát, ők nem felmondtak, hanem megkérdezték, mennyivel előbb jöjjenek be dolgozni.”

„Éppen a májusi gyereknapot ünnepeltük, amikor megjelent egy autó, és elővettek belőle 101 mosolygós pizzát. Mivel pizza sosem szerepel a mindennapi étkeztetés menüjében, felejthetetlen élményt nyújtott a gyerekeknek ez a különleges ebéd – emlékszik vissza Sándor Eszter, a fóti Károlyi István Gyermekközpontért tevékenykedő Fóti Gyermekközpont Növendékeiért Alapítvány titkára. – Szoktunk felajánlásokból különböző finomságokat kapni, például gyümölcsöt és csokoládét, de ilyet nem tudunk adni nekik. További nagy segítséget jelent a Toscana százezer forintos pénzadománya, ami év végén érkezett meg a Fóti Gyermekközpont Növendékeiért Alapítvány számlájára, és garanciát jelent arra, hogy amikor kifogyunk az aktuális gyümölcs felajánlásokból, akkor is legyen miből hozzájárulnunk a gyermekek még egészségesebb étkezéséhez.”

Évente 1500-2000 közé becsülik azoknak a 6-18 éves gyereknek a számát, akik tartós betegségük miatt nem tudnak iskolába járni. Ők egyéni tanrendre kényszerülnek, osztálytársaikkal csak a tanévzáró vizsgák kapcsán találkoznak, ezért gyakran magányossá válnak. A KórházSuli mindent megtesz azért, hogy ezek a gyerekek is biztonságos közegben és egy vidám, kreatív, támogató kortárs közösségben tanulhassanak. A pedagógusok és az önkéntes egyetemisták gondoskodnak arról, hogy a gyógyulásuk ideje alatt is aktívak maradjanak, visszanyerjék magabiztosságukat, és ha eljön az ideje, lelkileg felkészülten lépjenek be újra az iskola kapuján.

„Folyamatosan toborozzuk a gimnazista és egyetemista önkénteseket, akik, mivel nincs ilyen szakirányú képzés a közoktatásban, szakmai felkészítést kapnak tőlünk. A Toscana által felajánlott 101 mosolygós pizzával ezeken a tanfolyamokon vendégeljük meg önkénteseinket, így visszaadhatunk valamit ennek az önzetlen közösségnek” – mondja Tóthné Almássy Monika, a KórházSuli vezetője.

A Toscana további 100.000 Ft-ot juttatott el a KórházSuli program számára, mert vallja, hogy minden segítség számít, és nemcsak a nagyvállalatok, de a kis- és középvállalkozások is tudnak tenni a jó ügyekért.