Amit nem hagyhatsz otthon a nyáron: napszemüveg
Korcsoport: bármely
2021-07-15

Nemcsak azon a nagyjából 50 napon vagyunk veszélyben, amikor az időjósok magas UV-sugárzásra figyelmeztetnek, hanem minden alkalommal, amikor vízpartra megyünk vagy vízre szállunk, itt ugyanis a tükröződés miatt állandóan extra mértékű az UV sugárzás.

A Magyar Látszerész Szövetség évről-évre igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy nemcsak a bőrünket, de a szemünket is védenünk kell a napsugaraktól. Ezek leggyakoribb káros hatása a szürkehályog, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint globálisan a vakság fő okozója, de a télen veszélyeztető hóvakság is az extra UV sugárzás következménye. A vízről visszaverődő sugarak kivédésére nemcsak napvédő krémre van szükségünk, hanem napszemüvegre is – figyelmeztet a szakmai szervezet a július elején indult UV-Extra kampányában.

 

Milyen napszemüveget válasszunk?

Az UV védelem a napszemüvegekkel teljesen megoldható, ráadásul egy divatos kiegészítővel is gazdagodunk. A legfontosabb szempont, hogy csakis szaküzletben vásároljunk. Itt felkészült szakemberek segítenek a legjobb védelmet biztosító napszemüveg kiválasztásában, és garanciális hátteret is kapunk.

A teljeskörű UV védelemhez a napszemüveg lencséjének az UV 400 tartományba kell tartoznia ahhoz, hogy 100%-ban szűrje a káros sugárzást. A szaküzletek ma már kizárólag ilyen napszemüvegeket forgalmaznak. A második szempont a lehető legjobb illeszkedés az arcunkra, a stabil viselet. Figyeljünk arra, hogy a szemünket megfelelően takarja a napszemüveg, és ne csúszkáljon le az orrunkról vagy a fülünkről!

Gyermekek esetében kiemelt szempont az alapanyag minősége: rugalmas, könnyű anyagú legyen a napszemüveg, semmilyen felületi festés, vagy egyéb színezés nem oldódhat ki belőle, és ha lehet, minél kevesebb fém alkatrészt tartalmazzon az esetleges balesetek, arcsérülések miatt.

Vízparton, strandon, medencénél a legjobbak a polarizált napszemüveglencsék, amelyek a 100%-os UV védelem mellett kiszűrik a vakító tükröződéseket is, ezzel biztosítva az egészséges és kontrasztos látást, ami egyáltalán nem mellékes szempont például vízi sportok végzésekor. A Magyar Látszerész Szövetség elnöke szerint is a polarizált lencsék jelentik a legjobb megoldást: „Aki egyszer már viselt ilyet, nem fog visszatérni a hagyományos napszemüvegekhez. A polárszűrő a túlzott fényterheléstől és a visszacsillanásoktól is megvédi a szemet. Jelenleg ez a legjobb választás” – mondja Szabadi Zsolt.

 

A dioptriás szemüveget viselőknek is több opciója van

Az optikusok tudják a megoldást arra, hogy egyetlen eszköz védje a szemüket a káros UV sugárzással szemben és biztosítsa az éleslátást egyszerre. Az úgynevezett fehér lencsék esetében is kérhetünk UV szűrő réteget, vagy eleve UV szűrős alapanyagú lencsét. A megfelelő védelem biztosítása a szemüveges gyerekek esetében kiemelten fontos.

További kiváló megoldást jelentenek a fényre sötétedő lencsék, amelyek az UV sugárzás hatására, egy kémia reakcióval gyorsan alkalmazkodnak a változó fényviszonyokhoz: napsütésben besötétülnek, épületben újra kivilágosodnak. Bizonyos típusok vezetés közben is működnek.

Sajnos a szemüvegek esetében még nem létezik egy olyan napvédő faktorszám, mint a naptejek esetében, de az optikusok pontosan meg tudják mondani, hogy az általuk forgalmazott szemüvegek, milyen védelmet biztosítanak. A legtöbben azzal sem vagyunk tisztában, hogy dioptriás lencséket is gyártanak UV védőréteggel. A szemüveg viselőjének nem kell sötét lencsét viselnie, így felhős időben sem károsodik a szeme. (Igen, fátyolfelhős, borús időben is jelentős sugárzás ér minket!) Léteznek továbbá úgynevezett „clip on” megoldások is, amikor mágneses rögzítéssel, egy sötétebb előtétet helyezünk az optikai szemüvegkeret lencséjére, így nem szükséges még egy szemüveget vásárolnunk.

 

A vízparton nemcsak a szemünket, de a szemüvegünket is óvni kell a károsodástól. Néhány tipp, hogyan tehetjük ezt meg:

  • kérjünk az optikában karcálló réteget szemüveglencséinkre;
  • ha homok vagy só kerül rá, ne dörzsöljük szárazon, hanem öblítsük előbb le;
  • ne a törölköző sarkával vagy papírzsebkendővel dörzsöljük a lencséket, hanem mikroszálas, optikában kapható kendővel;
  • vigyázzunk, hogy ne kerüljön rá parfüm, naptej, mert az kémiai reakcióba lép a lencse anyagával;
  • ne hagyjuk az autóban a szélvédőn a szemüvegünket, mert az akár 70 fokosra is felforrósodhat;
  • csak kemény tokban tegyük a strandtáskába, hogy ne deformálódjon, karcolódjon!