Kiderült, mitől olyan finom a görög gyros: a merakitól!
Korcsoport: 6 év felett
2021-08-12

Hogy mi is a meraki? Egy lefordíthatatlan görög életérzés, ami tökéletesen írja körbe azt, ahogyan a MERAKI Görög Ételbár alapítói az ételeiket készítik.

A meraki valami olyasmit jelent, hogy szeretjük és örömünket leljük abban, amit csinálunk. És a görögök a fűszerek mellett jó sok merakit tesznek mindenbe, amihez hozzáfognak. Szerencsére Vicky és Balázs egy görög street food hely nyitásához fogott hozzá kellő merakival, és az eredmény olyan is lett: minőségi.

„Mivel görög származású vagyok, gyerekkorom óta hozzászoktam az eredeti görög finomságok ízeihez. Sosem felejtem el a nagymamám és az apukám szeretetét az ételek iránt. Ezt örököltem tőlük, és persze a titkos családi receptek is a véremben vannak. Szeretném továbbadni és megszerettetni mindenkivel az igazán jól összerakott gyrost” – mondja Balázs, aki a cél érdekében négykerékre rakta az üzletet. Így, aki ki akarja próbálni azt az igazán jól összerakott gyrost, az országos Food Truck show állomásain találja meg a MERAKI food truckot, amely körül mindig pezseg az élet. Ahol a görög istenekkel díszített jármű megáll, garantált a jó hangulat, és ez nem csak a legkedveltebb görög söröknek köszönhető… A görög gyros sok mindenben más, mint a közép-európai utcákat elárasztó török büfék dönere. Leginkább abban, hogy a pita egy összehajtott vaskos lepény, amelybe a tzatziki, a paradicsom, a lilahagyma és a hús mellé oregánós steakburgonyát is tesznek. Meghatározó továbbá, hogy a tzatziki alapját a magyar konyhákban használtnál sokkal krémesebb joghurt adja.

A gyrosba kerülő húst magyar hentes pácolja az egyedi MERAKI fűszerkeverékkel, de a fűszerek, a joghurt, a pita, az olíva olaj mind Görögországból érkeznek. Sőt, még a sajt is. Igen, mert hogy a vegetáriánusok grillezett halloumi sajttal is ehetik a gyrost, a vegán vendégek kedvéért pedig szejtános gyros pita is kérhető. A tintahalkarikák és a padlizsánkrém is olyan kiegészítő fogások az étlapon, amiért az ember szívesen tér vissza a jellegzetes kék street food kocsihoz.

Lassan tíz éve, hogy a minőségi mobil ételbárok megjelentek hazánkban, de a kreatív új ötleteknek köszönhetően nem lehet megunni ezt a „műfajt”. A food truckok között újabb üde színfolt a MERAKI, amely – amellett, hogy elhozza a görög nyaralásokat idéző ízeket – különleges élményeket is kínál.