Fontos a babád egészséges fejlődése? Védd a bőrét!
Korcsoport: 6-24 hónap
2017-01-03

A kicsik számára minden nap olyan élményekkel van tele, amik hozzájárulnak fejlődésükhöz. A rengeteg újdonságot akkor tudják a leginkább felfedezni, ha egészségesek és szabadnak érzik magukat.

„A világ, az élet nagy kaland, felfedezésre vár. A kisbaba pedig, tudjuk jól, kalandvágyó.”  – mondja Dr. Gyarmati Andrea, gyermekorvos. – „Amikor feláll és nekiindul, nagyjából 8-10 hónaposan, mindent megérint, megszagol, megkóstol és kipróbál. És nem fél semmitől sem. A szabadságra született kisbaba pedig úgy hozhatja ki a mindennapjaiból a legtöbbet, ha csak arra kell figyelnie, amit épp meg szeretne tapasztalni.”

 

A babák ismeretei a felfedezéseiken keresztül gyarapodnak, méghozzá a fizikai és érzékszervi interakcióik által: ahogy különböző dolgokat tapintanak a kezükkel, a lábukkal vagy éppen a szájukkal. Minél többet fedez fel egy baba, annál több inger éri az érzékeit, és annál többet tud meg a világról. A szabad mozgás megteremtésével nem csupán az emésztést könnyítjük, de más fontos fejlődésbeli előnyök kialakulásához is hozzájárulunk, mint az egyensúly, a koordináció, a koncentrációkészség, a társas nyitottság, a kreativitás vagy a függetlenség.

 

Miért fontos a pelenka ebből a szempontból is?

Ha egy baba pelenkája kellően puha és száraz, akkor a pici szinte észre sem veszi, hogy viseli. Minél kevésbé érzik magukon a pelenkát, annál jobban tudnak a babák a felfedezéseikre összpontosítani, ami segíti őket a tanulásban és a fejlődésükben.

„Mindannyian tudjuk, hogy az emberi test legnagyobb szerve a bőr. Testsúlyunk csaknem 15%-kát teszi ki. A terjedelmes bőr feladata igen sokrétű: védelmet biztosít a külvilág mechanikai károsító hatásaival, a kórokozókkal vagy a napfénnyel szemben, továbbá részt vesz a hőszabályozásban és a kiválasztásban is – mondja dr. Gyarmati. – Amennyiben a bőr felületi egysége megszakad, károsodik a védelmi funkció, ami utat enged a baktériumoknak, kórokozóknak, ez pedig gyulladáshoz vezethet. A bőr épsége ezért a babák fejlődésének bármely szakaszában nagyon fontos, hiszen ez az elsődleges védelem a baktériumokkal és vírusokkal szemben, így odafigyelő gondoskodással a babák általános egészségét is óvjuk. A tökéletes pelenka se nem túl nedves, se nem túl száraz, kényelmes, méretben megfelelő, óvja a bőrt, jól szellőzik, és nem okoz kellemetlenséget a babának.”

A bőrirritáció megelőzése érdekében a babáknak a legjobb minőségű pelenkát kell hordaniuk, ami jó légáteresztő képességének köszönhetően segíti a baba bőrének légzését. Egy jó pelenka jelentőségét – puhaságát, szárazságát és méretét illetően – nem szabad alábecsülni. Ahhoz, hogy a babák tanuljanak, és minél többet megértsenek a világból, fizikailag bele kell vetniük magukat a környezetükbe.

 

 


Íme, egy igazán apabarát pelenka!

Legutóbb a Pampers Premium Care Pants bugyipelenkát teszteltük, és arra jutottunk, hogy az alábbi előnyöknek köszönhetően gyors felhelyezést és könnyed cserét biztosít:

  • Az elasztikus derékrésznek és a puha ráhajtónak köszönhetően az örökmozgó babákra is nagyon könnyű felhúzni, mintha csak egy nadrág lenne.
  • A bugyipelenka nedvességjelző csíkja színváltoztatással jelzi, hogy mikor nedves a pelenka; így csak akkor kell akcióba lépned, amikor a jelző sárgából kékbe fordul. (Meg persze, ha a szagok cseréért kiáltanak.)
  • Nem kell azonban parázni a cserétől, mert az oldalon található perforációnál simán eltéphető a pelenka.